Το Ταξίδι στα Κύθηρα

Ένας μύθος αρκεί για να «σημαδέψει» έναν τόπο. Ο Ησίοδος, όταν έγραφε την Θεογονία δε φανταζόταν  ότι η γέννηση της Αφροδίτης στα Κύθηρα θα μπορούσε αιώνες μετά, να οδηγήσει  διανοητές και καλλιτέχνες στη Γαλλία και την Ιταλία να προσδώσουν σε ένα μικρό νησί τη σημασία του ιδεατού τόπου, του επίγειου παράδεισου. Το ταξίδι στα Κύθηρα αποκτά μία άλλη διάσταση στο χρόνο. Οι περιηγητές του 17ου και 18ου αιώνα, γοητευμένοι και επηρεασμένοι από το πνεύμα της Αναγέννησης που επανασυνδέει τη Δύση με την κλασσική αρχαιότητα ακολουθούν τους δρόμους της Ανατολής και του Αιγαίου. Στη συνέχεια ποιητές και ζωγράφοι δημιουργούν παντρεύοντας τον μύθο με την επειρία των ταξιδευτών και προσδίδουν την αλληγορική σημασία στην έννοια του ταξιδιού στα Κύθηρα.

Αλήθεια, πόση δύναμη και φαντασία πορούσαν να έχουν ο Μπωντλαίρ, ο Βαττώ και ο Μποτιτσέλι για να δημιουργήσουν τόσο όμορφα έργα για ένα νησί που δεν είχαν κάν επισκεφτεί; Η Αφροδίτη, το  σύμβολο του έρωτα, με τα επίθετα της Ουράνιας και της Κυθέρειας που εκφράζουν την ανώτερη μορφή έρωτα, αποτελλεί τη ζωογόνο δύναμη μίας ολόκληρης δημιουργίας εικόνων αλληγορίας, ονειρικών σκηνών με γιορτές αγάπης, αισιοδοξίας και ανυπομονησίας για έναν καινούριο κόσμο, που κρύβεται ευλαβικά κάτω από το πέπλο της θεάς, εκεί στο νησί των Κυθήρων. Κι όσο αναγνωρίζεται το έργο του δημιουργού και εδραιώνεται η ιδέα που εκφράζει, τόσο διαμορφώνεται μία γενικότερη φιλοσοφία που αρχίζει να αγκαλιάζει τον ίδιο τον τόπο των Κυθήρων. Στο νου του ανθρώπου τα Κύθηρα γίνονται μία φλογερή επιθυμία. Μερικοί συνειδητοποιούν, όταν φτάνουν στη φτωχική γη των Κυθήρων, ότι το όνειρό τους τελειώνει και μένει για πάντα ουτοπικό. Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος στην ταινία «ταξίδι στα Κύθηρα» παρουσιάζει με τόσο ευρηματικό τρόπο αυτή την αίσθηση, όταν συνδέει τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας και την έκβαση των πολιτικών γεγονότων με την ιδέα της ουτοπίας. Όμως, αν και το φτωχικό τότε νησί των Κυθήρων δε μπορούσε να ανεραίσει την έννοια της ουτοπίας, ήλθαν άλλοι άνθρωποι, να ανακαλύψουν και να λατρέψουν τα κρυφά μυστικά ενός πραγματικού τόπου και να «ανατρέψουν» την ουτοπία, κάνοντας πράξεις που μοσχοβολούν έρωτα για ένα άλλο ταξίδι στα Κύθηρα, αποτέλεσμα και αυτό ενός γάμου, του αληθινού με το ουτοπικό.

Τελικά το ταξίδι στα Κύθηρα γίνεται ή δε γίνεται; Αυτό το ερώτημα θα το απαντήσουν οι δημιουργοί και τα έργα τους σε αυτό το αφιέρωμα που σας παρουσιάζουμε. Φίλοι του Visit Kythera, επιβιβαστείτε στο ταξίδι για τα Κύθηρα. Το ταξίδι από τον μύθο στην πραγματικότητα. Κι όπως λέει ο Μποντλέρ, «...να είσαστε συνεχώς μεθυσμένοι από κρασί, από ποίηση και από αρετή κατά την προτίμησή σας»

 • Αντουάν Καστελλάν, ζωγράφος O Antoine Laurent Castellan (1772 – 1838) ήταν γάλλος ζωγράφος και σχεδιαστής, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Τεχνών.
 • Βίκτωρ Ουγκώ, ποιητής Ο Βίκτωρ Ουγκώ είναι ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του κινήματος του γαλλικού ρομαντισμού
 • Γεώργιος Δρίζος, ζωγράφος Ο Γεώργιος Δρίζος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930. Ταξιδεύοντας ανακάλυψε τα Κύθηρα, τα ερωτεύτηκε και έριξε άγκυρα στο γραφικό τους λιμάνι.
 • Ζαν Αντουάν Βαττώ, ζωγράφος Ο Βαττώ είναι ο πιο χαρακτηριστικός εκπρόσωπος του «ροκοκό» στη ζωγραφική, τεχνοτροπίας που διαδέχτηκε το «μπαρόκ». Τα έργα του Βαττώ αποπνέουν μία μελαγχολική ηρεμία, μία απόλυτη ματαιότητα που τον φέρνουν όλο και πιο κοντά στη σύγχρονη αισθαντικότητα.
 • Ζεράρ ντε Νερβάλ, ποιητής Ο Ζεράρ ντε Νερβάλ ήταν γάλλος ρομαντικός ποιητής και πεζογράφος.
 • Κώστας Ουράνης, ποιητής Ο Κώστας Ουράνης ανήκει στο λογοτεχνικό ρεύμα του νεορομαντισμού. Ο Ουράνης έγραψε ποιήματα, δοκίμια, διηγήματα και μικρές πρόζες ενώ μετέφρασε αρκτά ξένα έργα στην ελληνική
 • Σάντρο Μποτιτσέλι, ζωγράφος Ο Αλεσάντρο ντι Μαριάνο Φιλιπέπι, γνωστότερος ως Σάντρο Μποτιτσέλι, ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Ιταλούς ζωγράφους της Αναγέννησης.
 • Σαρλ Μπωντλαίρ, ποιητής Ο Σαρλ Πιερ Μπωντλαίρ (Charles Pierre Baudelaire) είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ποιητές της γαλλικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας
 • Τζέλη Χατζηδημητρίου, φωτογράφος Ταξιδιωτικά άρθρα με κείμενα και φωτογραφίες της από όλο τον κόσμο δημοσιεύονται στον ελληνικό και ξένο τύπο. Δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Κορυφή
 • «Άστους κι ας λένε πως ονείρατα και πράξη έχουν χωρίσει και δε ζούνε ταιριασμένα... Δε θ' αξιώθηκαν ως τα Κύθηρα ταξίδι...» Πάνος Φύλλης, Κυθήριος Ποιητής
 • "Un mondo fa un mondo, e Cerigo un altro mondo" Όλος ο κόσμος είναι ένας κόσμος, το Τσιρίγο είναι ένας άλλος κόσμος
 • Τα Κύθηρα μαγνήτισαν τόσους καλλιτέχνες